Συμφωνία για μέτρα 9 δισ. ευρώ με υποσχετική για το χρέος


© Capital.gr Αναζητείται συμφωνία για μέτρα 9 δισ. ευρώ με υποσχετική για το χρέος

Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε για ένα νέο πακέτο 'προληπτικών ' μέτρων 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) που θα είναι πέραν των 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) μέτρων τα οποία έχει ήδη έχει σχεδόν συμφωνήσει με τους δανειστές και σταδιακά προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή φέροντας φοροκαταιγίδα και ανατροπές σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες μισθωτούς και συνταξιούχους. Και θα πρέπει να διαπραγματευθεί το περιεχόμενο και το μηχανισμό θέσπισης και ενεργοποίησης των νέων αυτών μέτρων τις επόμενες ημέρες, αν θέλει να υπάρξει Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη που θα τα επικυρώσει, μαζί με τις υπό συζήτηση δεσμεύσεις για το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ.

Το νέο αυτό 'πακέτο ' μέτρων που συνδέεται με τις παρεμβάσεις στο χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ ουσιαστικά δεν συνιστά επικαιροποίηση του μνημονίου αλλά ένα νέο μνημόνιο υπό την έννοια των μεγάλων αλλαγών που θα περιέχει.

Θα το διαπραγματευθεί η κυβέρνηση στην Αθήνα από αύριο με τους επικεφαλής των θεσμών. Ήταν το αντάλλαγμα για τα εύσημα που έλαβε από το Eurogroup περί εντυπωσιακής προόδου στο βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

Όπως ειπώθηκε από τους θεσμούς μετά την σύνοδο η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα αλλά και για το χρέος τώρα ξεκινάνε και πρέπει να 'κουμπώσουν ' για να υπάρξει πολιτική συμφωνία αν όχι έως την προσεχή Πέμπτη, 'το ταχύτερο δυνατό '.

Τα προληπτικά μέτρα

Με τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) το συνολικό πακέτο μέτρων έως και το 2018 φτάνει πλέον στα 9 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ).

Στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν την σύνοδο, έγινε σαφές ότι η ελληνική αντιπροσωπεία τα αποδέχθηκε. Δηλαδή αποδέχθηκε το ποσό και ότι πρέπει να 'δεσμευθεί ' με τρόπο που να ικανοποιεί τους δανειστές και τις αγορές.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι 'αναζητούμε με τους Ευρωπαίους έναν μηχανισμό δέσμευσης ' αλλά και ότι 'με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά ' εξηγώντας ότι υπάρχουν ιδέες για έναν μηχανισμό δέσμευσης που θα είναι αξιόπιστος και για τους θεσμούς, τους επενδυτές και για τους πολίτες. Ωστόσο, από πλευράς θεσμών έγινε σαφές ότι το θέμα της νομοθέτησης με κάποια μορφή είναι ζητούμενο.

Έτσι μένει να αποφασιστεί στις διαπραγματεύσεις (που δόθηκε 'εντολή ' να συνεχισθούν στην Αθήνα) το περιεχόμενο των μέτρων αλλά και το πώς θα πάρουν επίσημη και δεσμευτική μορφή ώστε να υποχρεωθεί να τα ενεργοποιήσει η Ελλάδα αν υπάρξουν αποκλίσεις.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των μέτρων πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι στο τραπέζι από την πλευρά των θεσμών έχουν πέσει προτάσεις για μέτρα που προς το παρόν δεν έχει δεχθεί η Αθήνα στο πεδίο κυρίως των δαπανών (μισθολογικό κόστος στο δημόσιο και κύριες συντάξεις).

Και πιθανές εκπτώσεις στο πακέτο των προληπτικών μέτρων λόγω πρωτογενών πλεονασμάτων υψηλότερων του στόχου έγινε επίσης σαφές ότι θα παίξουν πιθανό ρόλο αργότερα, αν αποδειχθεί ότι τα πλεονάσματα (0,7% του ΑΕΠ το 2015) θα έχουν διάρκεια στις επόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων της Eurostat.

Το χρέος

Έγινε επίσης σαφές ότι οι αποφάσεις για τα προληπτικά μέτρα συνδέονται με τις αποφάσεις για το χρέος αφού επηρεάζουν το ύψος τους. Και οι αποφάσεις για το χρέος συνδέονται με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την οποία επαναεπιβεβαίωσαν στο Eurogroup παρουσία της κας Lagarde.

Έτσι δόθηκε παράλληλη εντολή για έναρξη υπολογισμών και καταγραφής σεναρίων παρεμβάσεων όπου και εκεί υπάρχουν 'παράθυρα '. Ο κος Dijsselbloem ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε να ληφθούν αποφάσεις που θα ενεργοποιηθούν στο μέλλον και υπό όλους εφαρμογής των συμφωνηθέντων αν και είπε ότι το ΔΝΤ θέλει αποφάσεις τώρα.

Έγινε σαφές ότι αποκλείεται κούρεμα του χρέους και ότι όποια παρέμβαση θα γίνει εντός των συμφωνιών του καλοκαιριού του 2015. Έγινε επίσης σαφές ότι το θέμα Ελλάδα συζητήθηκε και στην Εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον.

Ξεκάθαρο ήταν επίσης ότι η ρευστότητα -άρα και τα χρονικά περιθώρια- στενεύουν. Η Ελλάδα δεν έχει επί 4 μήνες λάβει δόση ανέφερε ο κ Ρέγκλιγκ και μίλησε για αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για ανάγκη προόδου τις επόμενες ημέρες- εβδομάδες εν όψει και των πληρωμών του Ιουλίου.

Οι δόσεις συνδέονται με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, άρα με τα 9 δις ευρώ που θα κρίνουν την καταβολή δόσης, είπε ο κ Dijsselbloem

.Ωστόσο, πρόσθεσε και μία άλλη παράμετρο: είπε ότι για να κλείσουν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να λυθεί το θέμα χρέος και για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα 'να έχουμε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ ' hellip;

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)