«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»!

Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ

Σφραγίζοντας την όλη αντιπολιτευτική τακτική, που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη φράση του αείμνηστου προέδρου της ΕΔΑ, Ηλία Ηλιού, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», ο βουλευτής στη Β΄ Αθηνών του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισήμανε ότι θα «κάνουν μια αντιπολίτευση του 27%» και πρέπει πλέον όλοι να καταλάβουν ότι «όχι μόνο θα ελέγχουμε την κυβέρνηση, αλλά θα τη βομβαρδίζουμε με θετικές προτάσεις νόμων».


Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ισχυρό εκλογικό του ποσοστό, που δεν είναι πλέον «μια καρικατούρα από το παρελθόν», δεν θα αρκεστεί στα λόγια, αλλά θα κρίνει την κυβέρνηση από τα έργα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αν θα μπορέσει να απαλλάξει τη χώρα από την ύφεση, να ανακόψει την ανεργία, να βάλει ένα φρένο στην ατιμωρησία των πολιτικών και, με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, τονίζει «αν θα βάλει κανένα κλέφτη φυλακή και αν θα φτιάξει έναν φορολογικό νόμο δίκαιο και αποτελεσματικό».
Από την άλλη, το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως έμειναν σταθεροί στις προεκλογικές τους θέσεις, αναφορικά με τη συνεργασία τους σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όπως πρότεινε την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαδημούλης εξηγεί ότι δεν μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι δύο κόμματα με διαφορετικό πρόγραμμα και «μια κυβέρνηση για να μπορεί να αποδώσει κάποιο έργο, θα πρέπει να είναι λειτουργική, με σαφή πολιτική κατεύθυνση»!
Μιλήσαμε επί μακρόν για την αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή και το ΚΚΕ «ψαλιδισμένο», για το γεγονός ότι δεν θα είχε αντίρρηση ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει τις «ιδέες» του στον Αντώνη Σαμαρά, αν αυτός τους τις ζητήσει, προς όφελος πάντα του ελληνικού λαού, αλλά και για το μέλλον του κόμματος, καθώς ο κ. Παπαδημούλης πιστεύει ότι, «αν δεν καταφέραμε να είμαστε ο κορμός αυτής της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε, με ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια, να είμαστε ο πυρήνας της επόμενης κυβέρνησης». Έτσι…

Και τώρα αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα με μόνο 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το πρώτο κόμμα. Πώς οροθετείτε την αντιπολιτευτική σας πορεία;
Θα κάνουμε μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, μαχητική, αποτελεσματική. Μια αντιπολίτευση του 27% και όχι του 4%. Καλό είναι όσοι χτυπούν μια καρικατούρα ΣΥΡΙΖΑ, φορτώνοντάς μας του κόσμου τα κουσούρια, να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική και να καταλάβουν ότι εμείς όχι μόνο θα ελέγχουμε την κυβέρνηση, αλλά θα τη βομβαρδίσουμε με θετικές προτάσεις, με προτάσεις νόμων. Θα εγγυηθούμε, ως δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας, μιας προσπάθειας για ένα πολιτικό κίνημα αντιβίας. «Ναι» σε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, «όχι» στο πισωγύρισμα του τόπου σε φαινόμενα διχασμού και φανατισμού.

Κατά πόσο μπορεί κανείς να υπαινιχθεί σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να κυβερνήσει, αρκούμενος στον ρόλο μιας «ισχυρής» αντιπολίτευσης;
Δεν ισχύει αυτό. Θέλαμε και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, για να αλλάξουμε, επιτέλους, κάποια πράγματα στη χώρα. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί κάποιος να κάνει πολλά για να στηρίξει και να εκφράσει την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται. Θα αξιοποιήσουμε την ευθύνη και τη δύναμη του 27% όχι μόνο για αντιπολίτευση που πρέπει, αλλά και για να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα, έτσι ώστε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης, όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως έχει συγκροτηθεί, είναι «κυβέρνηση μακράς πνοής» ή μια μεταβατική προσπάθεια, που θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα απ’ ό,τι είναι σήμερα και γιατί;
Η κυβέρνηση έχει μνημονιακό χαρακτήρα με κορμό τη ΝΔ και εταίρους και απολύτως συνυπεύθυνους το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε κυβέρνηση το πρώτο που μετράει είναι το πρόγραμμα και η πολιτική που θα ασκήσει. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα κριθεί, όχι από τα λόγια, αλλά από τα έργα. Θα κριθεί από το αν θα μπορέσει να απαλλάξει τη χώρα από την ύφεση, αν θα ανακόψει την ανεργία και αν θα βάλει ένα φρένο στην ατιμωρησία των πολιτικών. Αν θα βάλει κανέναν κλέφτη φυλακή και αν θα φτιάξει ένα φορολογικό νόμο δίκαιο και αποτελεσματικό.

Αυτή η περιβόητη αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου κατά πόσο βλέπετε ότι θα μπορέσει να προχωρήσει;
Αν θέλουμε να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να απαλλαγούμε το ταχύτερο δυνατό από την πολιτική του μνημονίου. Η καταστροφική πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας, της μονόπλευρης λιτότητας και της ανοδικής δυναμικής του χρέους συνθέτουν έναν οδικό χάρτη, ο οποίος, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην ασύνταχτη χρεοκοπία και στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους δανειστές μας. Αν συνεχίσουν οι νέοι τρεις συνυπεύθυνοι του κυβερνητικού σχήματος (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να λειτουργούν, όπως οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, ως εκτελωνιστές των απαιτήσεων και των τελεσίγραφων των δανειστών απέναντι στον ελληνικό λαό, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Μάλιστα, αν η κυβέρνηση θέλει να επιχειρήσει έστω διαπραγμάτευση –όπως την έχουν προσδιορίσει προεκλογικά–, την καλούμε να αξιοποιήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το 27%, το οποίο συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το ηχηρό αντιμνημονιακό «όχι». Νομίζω ότι θα αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.
Με το εξής απλό επιχείρημα: το πρόγραμμα που λέγεται μνημόνιο απέτυχε. Η Ευρώπη απαιτεί λύσεις στην κρίση χρέους και στην κρίση τραπεζών, διαφορετικές από τη συνταγή λιτότητας της Μέρκελ. Αν δενθέλετε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει 47% στις επόμενες εκλογές, χρειάζεται, εσείς οι εταίροι-δανειστές να δώσετε διαφορετικές λύσεις.

Γιατί αρνηθήκατε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχετε σε μια επιτροπή για την αναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών όρων;
Είχαμε πει πριν από τις εκλογές ότι, εάν βγούμε πρώτοι, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποκτήσουμε γρήγορα κυβέρνηση που θα απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο, καθώς και ότι, εάν βγει πρώτη η ΝΔ, εμείς θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Μένουμε συνεπείς σε αυτό που υποσχεθήκαμε. Μια κυβέρνηση, για να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, πρέπει να είναι λειτουργική. Να έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση. Μια κυβέρνηση που θα είχε μέσα και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.
Οι διαπραγματευτικές ομάδες –που είναι απαραίτητες– λειτουργούν ως βοηθητικά όργανα. Υλοποιούν τις εντολές και τον σχεδιασμό της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε ένα τέτοιο βοηθητικό όργανο, που υλοποιεί κάτι για το οποίο δεν συμφωνούμε, δεν συμμετέχουμε.
Αν καλέσει ο Σαμαράς τον Τσίπρα –τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης– και του πει «έλα να μου πεις τις ιδέες σου για το τι πρέπει να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής» θα ανταποκριθούμε με δεδομένες τις διαφωνίες μας.

Αυτό το εκλογικό ποσοστό του 26,66% κατά πόσο σας «στοιχειώνει», ώστε να περάσετε σε οργανωτικές αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να το διατηρήσετε ή και να το αυξήσετε στο μέλλον;
Ασφαλώς, μία από τις προκλήσεις των επομένων εβδομάδων και ολίγων μηνών είναι να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλατιά, ενιαία, πιο συνεκτική δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, με εφαλτήριο το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις εκλογές και μας έδωσε το 27%. Υπάρχει μία αυξημένη διαθεσιμότητα του κόσμου να συμμετάσχει σε αυτή την ιδρυτική διαδικασία της παράταξης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, έτσι ώστε γρήγορα και ουσιαστικά, με δημοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσουμε αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει γιατί ωριμάζει. Και αυτό θα φανεί και στο είδος της αντιπολίτευσης, την οποία θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, και στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο, αλλά και στην ενίσχυση όλων των χαρακτηριστικών που καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μια δύναμη υπεράσπισης των αδυνάτων απέναντι σε μια σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, αλλά και υπεράσπισης των αξιών της δημοκρατίας σε μια στιγμή που οι ναζιστές με το 7% επιβάλλουν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ενός συστήματος αντιβίας. Όπως έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»!

Πώς βλέπετε την κοινοβουλευτική «εμπλοκή» της Χρυσής Αυγής και πώς κρίνετε την πτώση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ;
Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο. Όλοι διαβαθμισμένα έχουμε μερίδιο ευθύνης για το ότι αυτό το πράγμα αφέθηκε να απλωθεί τόσο πολύ. Πρώτη ευθύνη δίνω στους κυβερνώντες και στην εξουσία των μίντια. Γιατί είτε το χάιδεψαν, είτε υιοθέτησαν την ατζέντα του, είτε δεν το έβγαλαν πριν από τις εκλογές στο φως τόσο καιρό που ασκεί βία, «προσφέροντας» δήθεν κοινωνικό έργο στις γειτονιές προκειμένου να φανεί. Το γεγονός ότι στη Bουλή θα είναι το σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα, ο Μανώλης Γλέζος, που κατέβασε τη σβάστικα, μαζί με ένα κόμμα που έχει σύμβολο τη σβάστικα το θεωρώ παράδοξο και με πονάει.
Από την άλλη, το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΚΚΕ ασφαλώς και δεν ήταν καλό. Όταν πας από το 8,5% στο 4,5% μέσα σε έναν μήνα είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός. Ο πρώτος λόγος για την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος ανήκει στην ηγεσία του ΚΚΕ.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρόκληση της συσπείρωσης και της ενότητας της Αριστεράς εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική, γιατί ανταποκρίνεται σε μια ιστορική πρόκληση και σε μια κοινωνική ανάγκη. Και αν δεν καταφέραμε να είμαστε ο κορμός αυτής της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια, να είμαστε ο πυρήνας της επόμενης κυβέρνησης.

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)