2013 οι "σκληρές" περικοπές για τα... μάτια της τρόικας

Η τρόικα δεν συμφωνεί για τα λεγόμενα διαθρωτικά μέτρα (περικοπές υγείας, άμυνας, παιδείας, ΟΤΑ κλπ) και τα κόμματα διαφωνούν με μία σειρά από "τσεκούρια" στις κοινωνικές δαπάνες (απολύσεις, περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ κλπ).

Έτσι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο προϋπολογισμός του2013 γράφεται ξανά και ξανά ώστε να περιλαμβάνει τα... κοινά αποδεκτά μέτρα τα οποία σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα κόμματα φτάνουν στα 7,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου μέτρων 13,5 δισ. ευρώ που αναζητούνται για τη διετία 2013-2014).

Τα ποσά μιλούν από μόνα τους: η κυβέρνηση αναγκάζεται -προφανώς υπό τις «εντολές» της τρόικας- να βάλει «μπροστά» τα πιο πολλά από τα μέτρα της 2ετίας, παρά τη μεγάλη και πολυετή ύφεση (στο 3,5%-4% υπολογίζεται για το 2013). Μάλιστα καθώς στους φόρους αλλά και στα «διαθρωτικά» μέτρα οι παρεμβάσεις δεν έχουν κλείσει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) το πακέτο του 2013 φέρεται να απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από τα «επώδυνα» μέτρα παρεμβάσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα καθώς και με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, σε ΟΤΑ και με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ αλλά και το μίγμα των παρεμβάσεων τελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό διαμόρφωση. Αμφότερα θα «περάσουν» από τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια από την κρίσιμη σύσκεψη του Euro Working Group, παρουσία της τριανδρίας της Τρόικας και των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Πάνο Τσακλόγλου.

Η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, εργάζεται παράλληλα στο Γενικό Λογιστήριο, ενσωματώνοντας τις αποφάσεις εντός και εκτός Ελλάδας με στόχο την Δευτέρα -καταληκτική ημερομηνία βάσει συντάγματος- να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη και το μίγμα των μέτρων που απαρτίζουν το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Χθες στο σχέδιο που δόθηκε στα κόμματα η αναλογία ήταν 10,5 δισ. ευρώ δαπάνες - 3 δισ. ευρώ έσοδα. Δηλαδή περιορίστηκαν οι δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ μετά την ακαμψία της τρόικας να εγκρίνει «διαρθρωτικά» μέτρα και «αυγάτισαν» κατά 1 δισ. ευρώ οι φόροι χωρίς όμως -όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη- να έχουν βρεθεί όλες οι πηγές αύξησης των εσόδων…

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που «είδαν» χθες το πακέτο μέτρων:

- Δεν έχουν «κλειδώσει» τα 3 δισ. ευρώ φόρων, σε σημείο που χθες κυβερνητικά στελέχη επαναπροσδιόριζαν την αναλογία σε 11,5 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών και 2 δισ. ευρώ φόρων. Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει η φορολόγηση των κερδών ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 35% (αντί για 20% σήμερα) αλλά και νέοι φόροι σε είδη πολυτελείας.

- Εκτός της λίστας των μέτρων φέρεται να είναι η περικοπή των επιδομάτων των ΑΜΕΑ, και των συντάξεων του ΟΓΑ (αντικρουόμενες πληροφορίες κάνουν λόγο για περικοπή των 30 ευρώ αλλά όχι του δώρου).

- Υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις στο μέτρο των απολύσεων 15.000 υπαλλήλων με νέου τύπου εφεδρεία (διαθεσιμότητα για 1 έτος με το 75% των απολαβών και μετά αποχώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο προτείνεται να εφαρμοσθεί στις ΔΕΚΟ και στους φορείς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

- Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση κατάργησης των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης στο δημόσιο.

- Στο «τραπέζι» παραμένει μεταξύ άλλων η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η κατάργηση των «δώρων» για όλους πλην των συνταξιούχων ΟΓΑ (ασκούνται πιέσεις για εξαίρεση και άλλων χαμηλοσυνταξιούχων), η κατάργηση του ΕΚΑΣ για ηλικίες 64 ετών και κάτω, η μείωση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, η αύξηση των ετών υποχρεωτικής ασφάλισης, τα εισοδηματικά κριτήρια στα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση των εποχικών και ειδικών επιδομάτων ανεργίας, οι περικοπές στις δαπάνες ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ κλπ.


Πηγή:www.capital.gr

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)