Μερικές πρόχειρες σκέψεις για την Κύπρο: γιατί όχι στον δρόμο της Ισλανδίας;

1. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι βαθιά χρεοκοπημένο.
2. Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι 9πλάσιος σε μέγεθος του κυπριακού ΑΕΠ.

3. Με τόσο με­γά­λη ψα­λί­δα ανά­με­σα σε αυτά τα δύο (ΑΕΠ και μέ­γε­θος τρα­πε­ζι­κού τομέα), ακόμα κι αν υπο­θέ­σου­με ότι είναι εφι­κτή η διά­σω­ση των τρα­πε­ζών, αυτό θα ση­μά­νει μια τε­ρά­στια αι­μορ­ρα­γία από την πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία και απί­στευ­τες θυ­σί­ες από τα λαϊκά στρώ­μα­τα της Κύ­πρου επ’ αό­ρι­στον.
4. Σε μια πα­ρό­μοια κα­τά­στα­ση βρέ­θη­κε η Ισλαν­δία το 2007, μια χώρα εκτός Ε.Ε., μετά την κα­τάρ­ρευ­ση της πα­γκό­σμιας χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής φού­σκας.
5. Το νό­μι­σμα, ευρώ ή εθνι­κό νό­μι­σμα, είναι 10τεύ­ον ζή­τη­μα έως πα­ντε­λώς άσχε­το. Το αν το χρέος των τρα­πε­ζών θα πλη­ρω­θεί σε ευρώ, σε ισλαν­δι­κές κο­ρώ­νες ή σε κυ­πρια­κές λίρες δεν έχει καμιά σχέση με το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα. Το πραγ­μα­τι­κό δίλ­λη­μα και στις δυο πολύ όμοιες αυτές πε­ρι­πτώ­σεις ήταν και είναι: αφή­νου­με το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα να χρε­ο­κο­πή­σει και τους με­γα­λο­κα­τα­θέ­τες να χά­σουν τα λεφτά «τους» ή το δια­σώ­ζου­με, ανα­λαμ­βά­νο­ντας τα χρέη των τρα­πε­ζών οι λαοί δια μέσου του δη­μό­σιου χρέ­ους;
6. Στην Ισλαν­δία ακο­λου­θή­θη­κε, κάτω από την λαϊκή εξέ­γερ­ση, η πρώτη λύση. Η «χώρα» φτώ­χυ­νε κατά πολύ, αλλά οι ερ­γα­ζό­με­νοι της Ισλαν­δί­ας επι­βί­ω­σαν χωρίς να δου­λεύ­ουν για να πλη­ρώ­νουν χρέη μια ζωή. Οι κύ­πριοι ερ­γα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται κάτω από το ίδιο δί­λημ­μα: αν θέ­λουν αυτοί να επι­βιώ­σουν, τότε θα πρέ­πει να πά­ψουν να δα­νεί­ζο­νται για να σώ­σουν τον χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό γί­γα­ντα του νη­σιού αλλά να τον αφή­σουν να πε­θά­νει και στη θέση του να μπει ένα κρα­τι­κό τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα –νάνος, αντί­στοι­χο της πραγ­μα­τι­κής κυ­πρια­κής οι­κο­νο­μί­ας. Το αν μια τέ­τοια από­φα­ση, θα ση­μά­νει επι­στρο­φή σε εθνι­κό νό­μι­σμα (κάτι πι­θα­νό αλλά όχι βέ­βαιο), είναι το τε­λευ­ταίο που έχει ση­μα­σία αυτή τη στιγ­μή.
πηγή

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)