ΑΥΤA ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ​Σ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙ​ΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤE



[Αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δημοσιεύθηκεάρθρο, που αμφισβητεί την αξία των βιταμινών.

Το δημοσίευμα αυτό εντάσσεται στα.....
πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας κατάργησης τωνσυμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων μέσω του Codex Alimentarius.
Ο Codex Alimentarius (Κώδικας Διατροφής) είναι μια ευρωπαϊκή επιτροπήελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου και ζητημάτων τροφής.

Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεών της είναι και η κατάργηση των καλήςποιότητας συμπληρωμάτων διατροφής και των βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα κατά της φυσικής και εναλλακτικής ιατρικής,που βασίζονται στις βιταμίνες και στα άλλα συμπληρώματα διατροφής καθώςκαι στα βότανα για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών. Φυσικά πίσωαπό όλα αυτά κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Αν οι άνθρωποι τρέφονται σωστά, λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλαθρεπτικά συστατικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αν λαμβάνουν βόταναθα είναι υγιείς και δεν θα χρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα.

Αυτό αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικώνεταιρειών.

Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η κυκλοφορία βοτάνων τηςκινεζικής και ινδικής (αγιουρβεδικής) ιατρικής. Σε λίγο θα απαγορευτούνκαι τα καλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και θα επιτρέπονται μόνο(συνθετικές και όχι φυσικές) βιταμίνες και συμπληρώματα πολύ χαμηλώνδόσεων, που ουσιαστικά δεν θα έχουν καμμιά ευεργετική επίδραση στονανθρώπινο οργανισμό.
Πρόκειται για μια από τις πιο σκοταδιστικές ρυθμίσεις στην ιστορία τουπαγκόσμιου πολιτισμού.
Με μια σειρά άρθρων θα αποδείξω με επιστημονικά επιχειρήματα καιεπιστημονικές μελέτες την αξία των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτωνδιατροφής καθώς και...των βοτάνων για την ανθρώπινη υγεία και θακαταδειχθεί ποιοι ωφελούνται πραγματικά πίσω από αυτές τιςσκοταδιστικές ρυθμίσεις.

Το παρόν δημοσίευμα αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο μου «Χοληστερίνη:Ένας σύγχρονος μύθος» (έκδ. EtraPublishing, 2011) και αναφέρεται στηναξία των βιταμινών, των μετάλλων και των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων(ιχθυελαίου) για την καρδιαγγειακή μας υγεία, αποτελώντας έτσι μιαπρώτη απάντηση στο περιοδικό Σπίγκελ, ότι οι βιταμίνες τάχα δενωφελούν].

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ζωτικά θρεπτικάσυστατικά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά σας και σας προφυλάσσουναπό καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό;

Έχετε ακούσει ότι η βιταμίνη Β3 στη μορφή νιασίνης ή καλύτερα inositolhexanicotinateμειώνει την LDL, αυξάνει την HDL, μειώνει τατριγλυκερίδια, αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή καιμακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή;

Γνωρίζετε τι είναι η Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α) και ποιος ο ρόλος της γιατην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Γνωρίζετε ότι η Lp(a) είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου γιακαρδιαγγειακά από ό, τι η χοληστερίνη και ότι η Lp(a) δεν μειώνεται μεφάρμακα, αλλά μόνο με τη λήψη βιταμίνης C και νιασίνης σε υψηλέςδόσεις;

Έχετε ακούσει ποτέ για την ομοκυστεΐνη και για τον ρόλο της στηνπρόκληση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;
Είναι φυσικό να μην την έχετε ακούσει, διότι η ομοκυστεΐνη δενμειώνεται με φάρμακα, αλλά μόνο με τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύσε υψηλές δόσεις.

Γνωρίζεται τίποτα για την CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη); Η CRP είναι έναςδείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.Αν και μειώνεται με τις στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης τηςχοληστερίνης), μειώνεται επίσης με ένα πιο φυσικό συστατικό, τοιχθυέλαιο. Γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις προστατεύει τηνκαρδιά σας;

Το μόνο που πιθανώς γνωρίζετε είναι ότι η υψηλή χοληστερίνη μπλοκάρειτις αρτηρίες σας και ότι, για να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολήκαι εγκεφαλικό, πρέπει να τρώτε μια δίαιτα με λίγα λίπη και χοληστερίνηκαι, αν αυτό δεν αρκεί, θα πρέπει να λαμβάνετε στατίνες.
Πολλές όμως επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερίνη τωντροφίμων δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος και ότι η υψηλήχοληστερίνη του αίματος δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση. Αυτό που επίσηςσκοπίμως σας αποσιωπούν είναι ότι οι στατίνες έχουν τρομερέςπαρενέργειες.

Μπορούν να προκαλέσουν τερατογένεση, ραβδομυόλυση (που μπορεί ναπροκαλέσει τον θάνατο σε ανθρώπους), μυοπάθεια, αμνησία, βίαιησυμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονία, πολυνευροπάθεια, καρκίνο καικαρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι απίθανο κάποιος καρδιολόγος να σας συνταγογραφήσει βιταμίνη Β3(inositol hexanicotinate), ιχθυέλαιο, βιταμίνη C, και βιταμίνες Β6, Β12και φολικό οξύ για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Το μόνο που θα σας συνταγογραφήσει είναι στατίνες. Αλλά γιατί, αφούαυτές οι βιταμίνες και το ιχθυέλαιο δεν έχουν παρενέργειες και μειώνουντον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, δεν σας τιςσυνταγογραφεί;

Διότι η πλειοψηφία των καρδιολόγων ενημερώνεται συνέδρια, πουχρηματοδοτούνται από τις εταιρείες παρασκευής στατινών. Ο καρδιολόγοςέχει μάθει να χορηγεί μόνο στατίνες και δεν έχει ενημερωθεί για τηναξία των βιταμινών και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών στην πρόληψητης καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτάτα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες δενθέλουν να γνωρίζετε.

ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ (ΩΜΕΓΑ 3)

Στα πλαίσια μιας μελέτης για το Συμβούλιο Ιατρικών Μελετών 2.000 άνδρεςπου είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ακολούθησαν μία από τρεις δίαιτες.Στο τέλος των τεσσάρων χρόνων εκείνοι των οποίων η δίαιτα περιλάμβανεψάρια με λίπος ή κάψουλες με ιχθυέλαια είχαν λιγότερους θανάτους σεποσοστό ένα τρίτο σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα μεχαμηλά λιπαρά ή εκείνη με πολλές ίνες (1).
Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα EPA (ιχθυέλαιο) μειώνουντα τριγλυκερίδια και την LDL, αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν την HDL,ενώ προστατεύουν τα λίπη του αίματος από την οξείδωση (2, 3).

Ο Dr. Saynor από την Καρδιοθωρακική Μονάδα στο Βόρειο Νοσοκομείο τουΣέφιλντ έδωσε σε εθελοντές 20 ml EPA για πέντε εβδομάδες και παρατήρησεεπίσης πτώση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL. Συνέχισε τη μελέτητου παρακολουθώντας πάνω από 100 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα γιαπερισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμπληρώματα EPA είχαν ως αποτέλεσμα όλασχεδόν τα άτομα να φτάσουν σε κανονικά επίπεδα τριγλυκεριδίων και σεμεγάλη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αντιμετώπιση της στηθάγχης(4).

Το EPA παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στατοιχώματα των αρτηριών και στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη.Το ιχθυέλαιο μειώνει τη C-reactive protein (CRP). Η C-reactive proteinείναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών,εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματαωμέγα-3 παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακά.Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τις αρρυθμίες και προλαμβάνουν τουςθρόμβους. (5).

Γιατί λοιπόν οι γιατροί δεν συνταγογραφούν ιχθυέλαιο, αλλά μόνοστατίνες; Διότι το ιχθυέλαιο είναι μια φυσική ουσία που δενπατεντάρεται σε αντίθεση με τις στατίνες που αποφέρουν εκατομμύριακέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου συμβαίνουν σπασμοί στη στεφανιαίααρτηρία. Αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση ενός αριθμού θυμάτων καρδιακήςπροσβολής, τα οποία στη νεκροψία δεν φαίνεται να έχουν ολική απόφραξητης αρτηρίας.

Είναι γνωστή η σχέση του χαμηλού επιπέδου μαγνησίου με τον υψηλόκίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό. Οκαρδιαγγειακός κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος στα μέρη του κόσμου πουείτε η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου είτε η περιεκτικότητα του νερού σεμαγνήσιο είναι χαμηλή. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότεροςσε περιοχές με σκληρό νερό, το οποίο περιέχει περισσότερο ασβέστιο καιμαγνήσιο.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του μαγνησίου, σε συνδυασμό με τοασβέστιο, είναι ο έλεγχος της σύσπασης και χαλάρωσης των μυών (6).

Το μαγνήσιο εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματοςελέγχοντας την πίεση του αίματος. Κρατά τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό,βοηθώντας κατά της αρρυθμίας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου τουαίματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη E, όταν λαμβάνεται σεμεγάλες ποσότητες, προστατεύει την καρδιά μας.
Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακάνοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τουςDrs. Wilfred και EvanShute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώνταςτους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.
Στη μελέτη Nurses Health που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική ΣχολήτουHarvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας τουHarvard ανέφεραν 41% μείωσηκινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νοσοκόμες που λάμβαναν βιταμίνηE (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσοόρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν200 IU (7).

Στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000άνδρες ο Dr. EricRimm και οι συνάδελφοί του στην Ιατρική Σχολή τουHarvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας τουHarvard βρήκαν ότι οι άνδρεςπου λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνογια καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβανανσυμπληρώματα βιταμίνηςE. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τονχαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU(8).

Η μελέτη CHAOS (Cambridge Heart Anti-Oxidant Study) βρήκε ότι ηκατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικήστη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλούκινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%.Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε «στουςασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο γιακαρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις»(9).

Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβανανδιατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν απόισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα τουμυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E(10).

Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψηςαντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχανπροηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρησηbypass. Αγγειογράμματα έγιναν στηναρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωσηείχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότεροείχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκειατης μελέτης (11).

Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400,800 και 1200 IUβιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση τηςLDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνηςE, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτηαυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται γιατην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (12).

Μη λαμβάνετε συνθετική βιταμίνη Ε, αλλά φυσική βιταμίνη Ε, που ναπεριέχει και τις τέσσερεις τοκοφερόλες.

ΝΙΑΣΙΝΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3)

Η νιασίνη είναι μια βιταμίνη που η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναιφάρμακο.

Στην πραγματικότητα είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μείωσης τηςχοληστερίνης.

Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνηβελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τασυνταγογραφόμενα φάρμακα (13). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη,το Coronary DrugProject, που έβαλαν το συστατικό αυτό να συγκριθεί μεδύο φάρμακα, το clofibrate και τη cholestyramine, για να καθορίσει ποιοκαλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνειτην επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστόθανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε αυτούς που είχαν πάρει νιασίνη (14).

Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από31% (15). Μειώνει την υψηλή Lp(a) (λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελείανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά), ενώ κανένα φάρμακοδεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδιααπό 20-50% (16). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άραμειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακήςπροσβολής.

Τότε γιατί δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;

Διότι η νιασίνη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, η αρμονία του σώματοςαγνοήθηκε και συνταγογραφείτο αρχικά σε υψηλές δόσεις των 3 γραμμαρίωνκαι άνω. Έτσι προκαλούσε αύξηση του σακχάρου του αίματος σαν τονδιαβήτη, προβλήματα του ήπατος, αύξηση του ουρικού οξέος και κοκκίνισμαστο δέρμα. Αν χορηγείτο όμως αρχικά σε χαμηλές δόσεις και σταδιακάαυξάνονταν, τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρενέργειες. Τώρα όμως είναιδιαθέσιμη στο εμπόριο μια νέα μορφή της νιασίνης, η inositolhexanicotinate, που δεν προκαλεί κοκκίνισμα και δεν έχει καμμιάπαρενέργεια. Γιατί λοιπόν δεν τη συνταγογραφούν οι γιατροί;

Η νιασίνη είναι μια απλή βιταμίνη που δεν πατεντάρεται. Οιφαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να χορηγούν στατίνες που τους αποφέρουνεκατομμύρια κέρδη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C εξασφαλίζει την ακεραιότητα του αρτηριακού τοιχώματοςβοηθώντας στον σχηματισμό του κολλαγόνου. Είναι αντιφλεγμονώδης, όπωςφαίνεται από την ικανότητά της να μειώνει τη CRP (C-reactiveprotein)στο σώμα. Η CRP είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Η βιταμίνη C προλαμβάνειτον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Μμειώνει τα υψηλά επίπεδα της Lp(a)(λιποπρωτεΐνης α). Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνηπαρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στατοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος.

Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουναυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a)και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, τοοποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές.
Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμαμεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματατων αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται ταεπίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει τηνπρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμόαποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών καισυντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών,εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση. Καθημερινή χρήσηβιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια 25% σεσύγκριση με αυτούς που δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C (17).

Η βιταμίνη C μπορεί να κατεβάζει την πίεση του αίματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, Β12 ΚΑΙ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Ο συνδυασμός των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος μειώνει τα υψηλάεπίπεδα της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό αμινοξύ, ταυψηλά επίπεδα του οποίου προκαλούν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Ήδη το1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι ηυπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (18). Βάσισε τηναντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγωδιαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικώνευρημάτων σε αυτά τα παιδιά ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίεςτους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλουςερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλήομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακήασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιοαθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρόεπιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωσησε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.

Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότεροήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοίμε τα χαμηλότερα επίπεδα.
Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακήπροσβολή σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατώντου στο Harvard School of Public Health.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 καιη B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίεςδεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη,διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δενπατεντάρονται.

Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στοSiebens-Drake/RobartsResearch Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οισυμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25mg B6 και 250 mcg B12κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμααντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλομειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (19).

Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mcgφολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια καιεγκεφαλικό (20). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mgφολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικώνσε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητήςσε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke ResearchCenter στο Wake Forest Universityστο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα,πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζονταςνα παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το ναπεριμένουμε ώς τα εξήντα μας (21).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Δεν είναι στην πραγματικότητα η LDL που προκαλεί βλάβη, είναι ηοξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες LDL. Η οξειδωμένη LDL είναι η LDLπου έχει αντιδράσει με οξυγόνο. Η υπόθεση της οξειδωμένης LDLαναπτύχθηκε, για να εξηγήσει πώς άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα LDLπαθαίνουν καρδιοπάθεια.

Σύμφωνα με τη θεωρία της οξειδωμένης LDL δεν είναι το επίπεδο της LDLπου έχει σημασία, είναι το επίπεδο της οξειδωμένης LDL στην κυκλοφορίατου αίματος που είναι σημαντικό. Έτσι, αν καταναλώνουμε συστατικά πουδρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη E, βήτα-καροτίνη και βιταμίνηC,θα σταματήσουμε την LDL να γίνει οξειδωμένη και θα προλάβουμε τηνκαρδιοπάθεια.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of AppliedClinical Nutrition
http://kyklwpas.blogspot.gr 

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)