Ποιος είναι ο P. Kazarian που θέλει να αγοράσει 3 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας έως και 2,9 δισ. ευρώ θέλει να αγοράσει ο Paul B. Kazarian, ένας χαμηλού προφίλ μεγαλοεπενδυτής με πλούσιο ιστορικό στη δημιουργία υπεραξιών από απαξιωμένες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία και με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs. Με πλούσιες διασυνδέσεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και βέβαια στις ΗΠΑ που έχει την έδρα του ο 58χρονος μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος εξέπληξε σήμερα τις διεθνείς αγορές, καταθέτοντας δημόσια πρόταση για την εξαγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αντιστοιχούν στο 9,9% περίπου του διαπραγματεύσιμου στην δευτερογενή αγορά ελληνικού χρέους.
Προσφέρει κατ’ ελάχιστο premium 15,2% στη μέση τιμή κλεισίματος της 27ης Μαρτίου του 2013 (που για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο λήξεως το 2023 ήταν τα 48,076 σεντς ανά ευρώ). Το παραπάνω premium μεταφράζεται σε προσφορά στα 55,4 σεντς έναντι του τρέχοντος επιπέδου των 60 περίπου σεντς και του ιστορικού υψηλού των 67,7 σεντς.

Το επενδυτικό του όχημα, Japonica Partners, με πλούσιο ιστορικό σε τοποθετήσεις σε distress επιχειρήσεις από το 1988 και μετά, θα πραγματοποιήσει την συναλλαγή μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Yerusalem Hesed.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Japonica Partners, διευκρινίζεται πως η προσφορά αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Χαρακτηρίζεται εμμέσως ως ελκυστική για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων δεδομένου του ότι εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση και χαμηλή εμπορευσιμότητα.

«Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή δεν αντικατοπτρίζουν λοιπόν απαραίτητα την εσωτερική τους αξία», αναφέρει η δημόσια πρόταση που περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους που διαμορφώνουν το προσφερόμενο τίμημα.

Προφανώς η Japonica θα ανοίξει βιβλίο προσφορών σε μια εξέλιξη που, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία για την οποία, ο Kazarian αναφέρει ότι «διαθέτει μακροπρόθεσμες προοπτικές ενώ έχει ήδη κάνει σημαντική πρόοδο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ρητή δήλωση ότι στόχος της Japonica είναι να ευθυγραμμίσει τα επενδυτικά της συμφέροντα με αυτά της Ελλάδας. Ποια είναι όμως η Japonica Partners που δημιουργεί εντύπωση με την προσφορά της αυτή σε μια περίοδο όπου οι όγκοι συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή έχουν αυξηθεί σημαντικά; Η Japonica Prtners δεν είναι hedge fund αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως κοινοπραξία επενδυτών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους από κοινού. Κατά δήλωσή της, διαχειρίζεται κεφάλαια μεμονωμένων επενδυτών που σε περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια για τον κάθε έναν εξ αυτών.

Έχει λειτουργήσει ανάλογα στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων όπως η αμερικανική SunBeam – Oster (deal αξίας 630 εκατ. δολ), ως «λευκός ιππότης» με προσφορά 1,6 δισ. στην Chicago North Western αλλά και σε μεγαλύτερα deal όπως η πρόταση αναδιάρθρωσης 2,4 δισ. δολ της αμερικανικής Borden.

Μεταξύ των επωνύμων επενδυτών της περιλαμβάνονται οι γνωστοί της Wall, Michael Steinhdardt και Michael Price.

Στο παρελθόν ο Kazarian έχει δηλώσει ότι στοχεύει σε αποδόσεις παρόμοιες με το κορυφαίο 25% των private equities και τετραπλάσιες του υψηλότερου 25% μεταξύ των hedge funds.

Από τα γραφεία του στο Providence του Rhode Island ο Paul Kazarian επιχειρεί να χτίσει μεγάλη θέση στο ελληνικό χρέος σε ένα κομβικό χρονικά σημείο που προηγείτο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της προβλεπόμενης ανάκαμψης της οικονομίας, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς παρατηρώντας ότι ουσιαστικά κάνει μια «μίνι επαναγορά» για λογαριασμό του ανάλογη με αυτή που πραγματοποίησε το ελληνικό δημόσιο το Δεκέμβριο.

«Ο Kazarian δεν βρίσκει χαρτιά και επιχειρεί με αυτό τον έξυπνο τρόπο να αποκτήσει», σχολιάζει βετεράνος πρέσβειρας ελληνικής τράπεζας που εμφανίζεται πάντως επιφυλακτικός για την επιτυχία του επιχειρήματός του. Εκτιμάται ότι η τρέχουσα πρόταση χρηματοδοτείται από ασιατικά και αμερικάνικά κυρίως κεφάλαια.



Πηγή:www.capital.gr

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)