Του Σπύρου Γουδέβενου
Μεγάλη ευαισθησία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Σαμαρά, στα θέματα δημοκρατίας συγκεκριμένων χώρων. Από την μία θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο λήψης αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων, μέσω των Γενικών συνελεύσεων. Δεν γίνεται σου λέει, να μαζεύεται το 50+1% των μελών ενός φοιτητικού συλλόγου, όπως ορίζουν τα καταστατικά λειτουργίας τους, και να αποφασίζουν κινητοποιήσεις.
Για αυτό έβγαλε τον νέο της πανεπιστημιακό λαγό, Φορτσάκη να μιλήσει για την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών, και την δημιουργία ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων που θα συμμετάσχουν οι φοιτητές από τους καναπέδες τους. Τι και αν μία απόφαση κατάληψης συνοδεύεται από ένα ολόκληρο σκεπτικό, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με άλλα σκεπτικά, είναι δημοκρατία να απαντάνε οι φοιτητές στο ερώτημα "Θέλετε να γίνει κατάληψη" με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ......Για αυτούς τουλάχιστον!
Την ίδια καΐλα έχουν κυβέρνηση και δανειστές για τον τρόπο απόφασης απεργίας συνδικάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Αν δεν συγκεντρώνονται το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου, δεν μπορεί να αποφασίζεται απεργία. Ούτε το 50+1% που ισχύει δεν τους είναι αρκετό.
Βέβαια αυτό το πάθος τους για δημοκρατία περιορίζεται σε συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους που συμπτωματικά με απεργίες και καταλήψεις αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική που αγγίζει τους χώρους τους. Όταν όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου που εξελέγη με το "λεφτά υπάρχουν", έκανε την κωλοτούμπα και επέβαλλε σκληρή λιτότητα μέσω των μνημονιών, χωρίς να ερωτηθεί ποτέ ο ελληνικός λαός (υπάρχουν και τα δημοψηφίσματα...) , τότε αποφάσισαν για αυτό 160 βουλευτές και μόνο. Δηλαδή το 0, 000016% του ελληνικού λαού!
Και το 2012, αφού εξελέγη ο Σαμαράς, με συνθήματα "τέρμα η λιτότητα", "όχι απολύσεις", "επαναδιαπραγμάτευση", πάλι έγινε μία ακόμα θρυλική κωλοτούμπα και ήρθαν και άλλα μνημόνια περισσότερη λιτότητα και περισσότεροι φόροι. Και πάλι για αυτά δεν ρωτήθηκε ο λαός, και πάλι αποφάσισαν 165 βουλευτές, δηλαδή το 0,0000165% του ελληνικού λαού!
Πηγή: