OΡΓΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πανικός στην Αθήνα

Οι δανειστές έχουν αντιληφθεί πλέον το βάθος της σήψης στην Κολομβία των Βαλκανίων και έχουν αποφασίσει να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους ακόμη κι αν χρειασθεί να βάλουν την Ελλάδα σε θάλαμο αερίων.

Στο μεταξύ το πρόβλημα της Κολομβίας των Βαλκανίων αρχίζει να εξοργίζει τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε.
Το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου στο euro2day είναι αποκαλυπτικό για όλα όσα έρχονται.

Σιγά σιγά και αθόρυβα το EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη αλλά και την άλλη εβδομάδα, ετοιμάζει το Plan Β για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο οι συνομιλίες στο Παρίσι να μην αποδώσουν καρπούς.

Η ενδιάμεση λύση που ετοιμάζεται δεν είναι άλλη από αυτή που αποκάλυψε ήδη το Euro2day.gr για τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο, εκτός αν η ελληνική πλευρά βάλει πολύ νερό στο κρασί της και τελευταία στιγμή συμφωνήσει σε όλα. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς η συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αντι-λαϊκά μέτρα θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέχρι το τέλος του έτους και επώδυνα μέτρα δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφά και νέα εμπόδια μπαίνουν στο τραπέζι. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ανέφερε στο Euro2day.gr ότι η Φιλανδία ενημέρωσε την Κομισιόν ότι σε περίπτωση τεχνικής παράτασης, το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς η βουλή της δεν θα μπορεί να το εγκρίνει μετά από αυτή την ημερομηνία. Αντιθέτως, η Γερμανία ενημέρωσε ότι ακόμα και στις 8 Δεκεμβρίου να υποβληθεί το αίτημα μπορεί να καλύψει το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί πολιτικής διαπραγμάτευσης πριν το τέλος του έτους και με τις τεχνικές λεπτομέρειες να αποσαφηνίζονται αργότερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει. Οποιαδήποτε αλλαγή στο επίσημο πρόγραμμα χρηματοδότησης χρειάζεται όχι μόνο την έγκριση του Eurogroup, αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Επίσης ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στην Ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι μπορεί μεν το EWG και η Κομισιόν να σχεδιάζουν παράταση του παρόντος προγράμματος για 2-3 μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι το αίτημα θα γίνειαποδεκτό από το Eurogroup.

Ήδη η Γερμανία εμφανίζεται να προκρίνει την παράταση για έξι μήνες καθώς η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και οι Γερμανοί δεν βιάζονται. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τυχόν επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν κανονικά.

Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί είναι το κατά πόσο το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης που θα συνοδεύεται από το απαραίτητο«letter of intent» και το «Memorandum of Understanding» τα οποία θα καταγράφουν τις υποχρεώσεις που θα υλοποιήσει κατά την διάρκεια της τεχνικής παράτασης, θα συμπεριλαμβάνει και την δέσμευση της ότι θα ενταχθεί στην ECCL γραμμή στήριξης του ESM.

Όπως μαθαίνουμε, αρκετές χώρες απαιτούν να αποσαφηνιστεί και αυτό το σημείο πριν δοθεί η παράταση.

Το τρίτο και το σοβαρότερο σημείο που εκκρεμεί είναι η στάση του ΔΝΤ. Εκτός από την σκληρή γραμμή στην αξιολόγηση, υπάρχει το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή το Ταμείο να κάνει χρήση του καταστατικού του και να ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει αλλά κανείς δεν παραδέχεται.

«Σε πολλές περιπτώσεις το ΔΝΤ έκανε τα στραβά μάτια. Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό θα γίνει και τώρα», ανέφερε αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συνεδριάσει για ένα ολόκληρο χρόνο προκειμένου να αποφύγει το ακανθώδες θέμα τουχρηματοδοτικού κενού. Όμως τώρα διαπραγματεύεται σκληρά προκειμένου να επιβάλει την παρουσία του στην μετά μνημόνιο εποχή.

Με άλλα λόγια, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της αξιολόγησης της τρόικας, η σκληρή στάση του ΔΝΤ δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα με ενισχυμένο ρόλο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μετά το 2015.

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)