Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι!
Αμερικανοί σεισμολόγοι προειδοποιούν τις αρχές και τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει», καθώς η συγκεκριμένη σεισμογενής περιοχή έχει καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό.
Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες αφότου (τον περασμένο Οκτώβριο) ο δήμαρχος του Λος Άντζελες,Έρικ Γκαρσέτι (Eric Garcetti) πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο πρόταση για την αντισεισμική θωράκιση των πιο ευάλωτων κτιρίων της αμερικανικής μεγαλούπολης.Το πρόγραμμα Resilience by Design είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014. Φέτος τον Μάρτιο, 13.000 ιδιοκτήτες ειδοποιήθηκαν για την ένταξη των κατοικιών τους σε αυτό.
Όπως δηλώνουν οι αρχές της πόλης, σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για την ανάκαμψη από «μεγάλες κρίσεις» (καταιγιδών, σεισμών και οικονομικών υφέσεων) «εάν και όποτε έρθουν».
«Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κατά 100% τις απώλειες από έναν σεισμό. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τα πιο τρωτά σημεία, ώστε να εμποδίσουμε την καταστροφική κατάρρευση της οικονομίας μας», δήλωνε η επιστημονική σύμβουλος του δημάρχου.
Ανάμεσα στους επιστήμονες που αναμένουν δραστηριότητα στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι ο Τόμας Τζόρνταν (Thomas Jordan), καθηγητής στο University of South California και επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνια (Southern California Earthquake Center).
Ο Τζόρνταν έδωσε την κεντρική ομιλία στο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών σεισμολόγων, που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Μαΐου στο Λονγκ Μπιτς (Long Beach) της Καλιφόρνια.
«Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει. Οι τεκτονικές πλάκες στο σημείο κινούνται περίπου πέντε εκατοστά κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς στην Καλιφόρνια», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός σεισμολόγος στο ακροατήριο των συναδέλφων του, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας.
Το Σεισμολογικό Κέντρο έχει δημοσιεύσει γράφημα το οποίο προσομοιώνει σε ποιο βαθμό και πού θα γίνει αισθητή η δόνηση. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο σεισμός θα είναι της τάξης των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αν και η δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών παραμένει αμφιλεγόμενη, εγείροντας σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, υπάρχει εν τούτοις ανησυχία μεταξύ των ειδικών, καθώς έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή.
Αυτή καταγράφεται στις 9 Ιανουαρίου 1857 στον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Φορτ Τρέχον (Fort Trejon), βορείως του Λος Άντζελες μεταξύ της κομητείας του Μοντερέι (Monterey) και της οροσειράς Σαν Γκάμπριελ (San Gabriel).
Η συνεχής μετακίνηση των τεκτονικών πλακών κατά πέντε εκατοστά ετησίως σημαίνει ότι μέσα σε 159 χρόνια έχει συσσωρευτεί ενέργεια, που –αν υπερβεί τις δυνάμεις εφελκυσμού και συμπίεσης όπως ασκούνται γύρω από το βράχο που τη συγκρατεί–, ο βράχος θα καταρρεύσει. Στο συγκεκριμένο σημείο, οι δύο τεκτονικές πλάκες του ρήγματος θα ξεπεράσουν την τιμή του ορίου θραύσης του πετρώματος, θα μετατοπιστούν από τη θέση τους και θα προκαλέσουν τον μεγάλο σεισμό.
Το Λος Άντζελες απειλείται
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Los Angeles Times, ακόμα νοτιότερα στο Σαν Μπερναρντίνο (San Bernardino) δεν έχει υπάρξει σεισμική δραστηριότητα από το 1812, ενώ η περιοχή γύρω από τη λίμνη Σάλτον (Salton Sea) παραμένει ήσυχη από τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα.
Πέρυσι, η ερευνητική ομάδα του Τζόρνταν υπολόγισε σε 7% την πιθανότητα να υπάρξει σεισμός της τάξης των 8 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια εντός των επόμενων τριών δεκαετιών.
Ο ίδιος ο Τζόρνταν εξήρε τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Γκαρσέτι, χαρακτηρίζοντας τες«αξιοσημείωτες», καθώς «γνωρίζουμε πώς δύσκολο είναι πολιτικά να πραγματοποιηθούν αυτού του τύπου οι αλλαγές».
Το 2008, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑείχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και ένας σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο νότιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα (στο λεγόμενο ShakeOut Scenario) μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 1.800 θανάτους, 50.000 τραυματισμούς, ζημιές και καταστροφές υποδομών ύψους 200 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποχέτευσης –τα οποία προβλέπεται σε μια τέτοια περίπτωση να τεθούν εκτός λειτουργίας για έξι μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δημόσια υγεία εν μέσω καταστροφής (βλ. US Geological Survey – USGS Open File Report 2008 – 1150 CGS Preliminary Report 25 Version 1.0 – The ShakeOut Scenario).
Παράπονα Ρόδου - See more at: http://parapona-rodou.blogspot.gr/2016/05/8.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=paraponarodou#sthash.GFILPmEM.dpuf