Στο fast track (και επίσημα) η επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
«Δέκα χρόνια στην Ελλάδα ήταν αρκετά για να ασπρίσουν τα μαλλιά μου» είχε δηλώσει το 2006, ο πρόεδρος της Minoan Group, Christopher Egleton. Ο Βρετανός επιχειρηματίας αναφερόταν, τότε, στα γραφειοκρατικά εμπόδια που φρέναραν την επένδυση που σχεδίαζε η εταιρεία του στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στο Λασίθι Κρήτης. Το 2006 είχε ήδη παρέλθει μία δεκαπενταετία, στη διάρκεια της οποίας η Minoan Group…επέμενε να επενδύσει στην Ελλάδα.Σήμερα, ύστερα από έξι χρόνια, η τουριστική επένδυση της βρετανικής εταιρείας- που συμπληρώνει συνολικά, περίπου, 21 χρόνια, κάτι λιγότερο από το ¼ ενός… αιώνα στασιμότητας – φαίνεται να περνάει σε νέα φάση.
Την περασμένη Παρασκευή, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του Ν. 3894/2010.

Τι περιλαμβάνει

Η επένδυση «Ίτανος γαία» προβλέπει την τουριστική ανάπτυξης περιοχής 25 χιλιάδων στρεμμάτων στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στο νομό Λασιθίου, που βρίσκεται κοντά στο φοινικόδασος Βάι.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του project, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, προβλέπει την υλοποίηση πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες, στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν στην περιοχή έργα υποδομής.

Το τουριστικό θέρετρο απέχει περίπου 40 λεπτά με λεωφορείο από το διεθνές αεροδρόμιο της Σητείας, το οποίο φιλοξενεί πολύ συχνά πτήσεις τσάρτερ και συνδέεται με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με το λιμάνι Σητείας, θα είναι οι βασικές «πηγές» τουριστικής κίνησης προς την τουριστική ανάπτυξη στη χερσόνησο Σίδερο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στη δημοτική ενότητα Ιτάνου της Σητείας σχεδιάζεται μία ακόμη τουριστική επένδυση περίπου 2.500 κλινών.

Σύμφωνα με την απόφαση για ένταξη στο «fast track», η επένδυση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράταση της τουριστικής περιόδου της περιοχής σε 12μηνη λειτουργία.

Ιστορικό

Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης της Μονής Τοπλού προκηρύχθηκε το 1992.

Η επένδυση, περιελάμβανε αρχικά ξενοδοχειακές μονάδες 7.000 κλινών, εμπορικά, εκθεσιακά κέντρα και κατοικίες.

Ωστόσο, το 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυχθεί στην έκταση του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».

Έτσι, η εταιρεία το 2011 υπέβαλλε στο Invest in Greece αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο.

Η επένδυση υλοποιείται από την Loyalward Ltd., θυγατρική του, εισηγμένου στην αγορά AIM του Λονδίνου, ομίλου Minoan Group.

Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία σύναψε συμφωνία με το fund Candia Investment Corporation, το οποίο θα συμμετάσχει στο έργο της Βορειοανατολικής Κρήτης.

Το fund θα επενδύσει επίσης, 2.5 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του με 10% στο «Ίτανος Γαία», ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 25%, υπό την προϋπόθεση να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.


:www.capital.gr

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)